Dezerty - rolády č.1

12. března 2011 v 0:00 | LittLe |  Recepty
Čakáte hostí, ktorí sa neohlásili s dostatočným odstupom času a vy neviete, čím ich pohostíte? Upečte im roládu, ktorá vyzerá chutne už na prvý pohľad.
Čaká tu na vás pár zaujímavých receptov na rolády akýchkoľvek chutí.



Piškótová roláda s lekvárom

Prísady:
140 g práškového cukru
100 g polohrubej múky
6 vajec
lekvár

Postup:
Žĺtka vymiešaj s cukrom, zľahka primiešaj tuhý sneh z bielkov a múku. Cesto rozotri na vymastený a múkou vysypaný plech a vo vyhriatej rúre rýchlo upeč do svetložlta. Upečené cesto vyyklop na dosku posypanú práškovým cukrom, potri lekvárom a rýchlo stoč.
Vychladnutú roládu pokrájaj na šikmé rezy a posyp práškovým cukrom.



Kokosová roláda

Prísady:
5 vajec
100 g hladkej múky
125 g kryštálového cukru
25 g škrobovej múčky
štipku prášku do pečiva
1/3 lyžičky citrónovej šťavy
práškový cukor na posypanie
75 g strúhaného kokosu

Plnka:
500 ml šľahačkovej smotany
2 balíčky stužovača šľahačky
400 g jahôd
4 lyžice práškového cukru

Postup:
Bielky rozšľahaj a postupne k nim zapracuj cukor. Nechaj ho rozpusiť a vyšľahaj na tuhý sneh. Pridaj citrónovú šťavu. Múku zmiešaj s práškom do pečiva a so škrobovou múčkou a postupne ju spolu so žĺtkami zapracúvaj do snehu, nemiešaj.
Cesto vylej na plech vyložený papierom na pečenie, rozotri a peč v mierne horúcej vyhriatej rúre (190 - 200°C) 8-10 minút. Cesto vyklop na utierku posypanú práškovým cukrom. Odstráň papier na pečenie a cesto zrouj. Nechaj v utierke vychladnúť. Medzitým si priprav plnku. Smotanu vyšľahaj dotuha s práškovým cukrom a so stužovačom, primiešaj do nej 50 g kokosu. Zvyšný kokos opraž na suchej panvici do zlatohneda. Tri štvrtiny jahôd nakrájaj na plátky, zvyšok na polovice. Cesto rozviň a natri ho plnkou tak, aby ostali 2 cm od okrajov nenatreté. Na plátky pokrájané jahody poukladaj na šľahačkovú plnku a zroluj. Roládu natri zvyšnou šľahačkovou zmesou a ozdob jahodami. Na záver posyp opečeným kokosom.


Jablková roláda

Prísady:
140 g práškového cukru
120 g hladkej múky
6 vajec

Plnka:
500 g očistených jabĺk
100 g kryštálového cukru
2 lyžice vody
50 g hrozienok
1 balíček vanilkového cukru

Postup:
Žĺtky s cukrom vymiešaj do peny, pridaj tuhý sneh z bielkov, múku a vypracuj vláčne cesto. Cesto rovnomerne rozotri na vymastený a múkou vysypaný plech a vo vyhriatej rúre rýchlo upeč.
Medzitým si priprav jablkovú plnku. Očistené a na plátky pokrájané jablká zasyp kryštálovým a vanilkovým cukrom, zalej vodou, prikry pokrievkou a udus do mäkka. Nakoniec primiešaj hrozienka.
Ešte teplé cesto potri pripravenou plnkou a stoč.
Vychladnutú roládu pokrájaj na rezy široké 1 cm a posyp práškovým cukrom.

Broskyňová roláda

Prísady:
140 g práškového cukru
6 vajec
100 g polohrubej múky
broskyňový kompót

Krém:
250 g masla
100 g cukru
3 lyžice pudingového prášku
2,5 dl šťavy z kompótu

Poleva:
50 g čokolády na varenie
35 g stuženého tuku

Postup:
Žĺtky s cukrom vymiešaj dopenista. Z bielkov vyšľahaj tuhý sneh a spolu s múkou striedavo vmiešaj do žĺtkov. Cesto vylej na plech vyložený mastným papierom, rovnomerne rozotri a upeč. Teplé cesto aj s papierom vyklop na vlhkú utierku a zaviň do rolády a nechaj vychladnúť. Medzitým si priprav krém.
Do 2 dl kompótovej šťavy daj variť cukor. Vo zvyšnej šťave rozmiešaj pudingový prášok a za stáleho miešania uvar hustú kašu. Maslo vymiešaj do peny a postupne pridávaj až do vychladnutej kaše.
Vychladnuté cesto potri krémom, poukladaj naň broskyne nakrájané na rezance a pevne zviň do rolády. Vrch rolády polej čokoládovou polevou, ktorú si pripravíš tak, že roztopíš čokoládu na varenie, pridáš tuk a dobre vymiešaš.

Ovocná roláda

Prísady:
100 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
4 vajcia
1 balíček vanilkového cukru
štipku soli
citrónovú polevu:
-250 g práškového cukru, 3 lyžice vrelej vody, 2 lyžice citrónovej šťavy- všetko miešať, pokiaľ poleva nezhustne, potom rozotrieť na koláč a nechať stuhnúť

Plnka:
100 ml punču
50 g hrozienok
20 piškót
40 g práškového cukru
40 g kandizovaného ovocia
50 ml ovocnej šťavy
30 g mletých mandlí

Postup:
Z bielkov a štipky soli ušľahaj tuhý sneh. Žĺtky vymiešaj s cukrom a zľahka primiešaj sneh a múku.
Cesto rozotri na plech vyložený papierom na pečenie a peč 15 minút pri teplote 180°C. Upečený základ preklop na vlhkú utierku, oddeľ papier na pečenie a plát opatrne zroluj.
Umyté hrozienka zmiešaj s nakrájaným kandizovaným ovocím a mletými mandľami. Pridaj cukor, punč a ovocnú šťavu. Všetko dôkladne premiešaj a zahusti rozdrvenými piškótami. Vychladnutý upečený plát opatrne rozbaľ, potri ovocnou náplňou a pevne zroluj. Polej citrónovou polevou a nechaj zaschnúť.

Arašidová roláda

Prísady:
5 vajec
200 g práškového cukru
4 lyžice polohrubej múky
80 g mletých arašidov
1 balíček prášku do pečiva

Plnka:
500 ml mlieka
6 lyžíc hladkej múky
150 g práškového cukru
120 g mletých nasucho opražených arašidov
1 balíček vanilkového cukru
250 g masla

Postup:
Žĺtky s cukrom vymiešaj, pridaj múku s práškom do pečiva, arašidy a zľahka vmiešaj tuhý sneh z bielkov. Upeč na plechu vyloženom papierom na pečenie. Peč pol hodiny pri 180°C. Po upečení zviň do rolády. Hladkú múku rozmiešaj s vanilkovým cukrom v troche mlieka, vlej do vriaceho mlieka a uvar hustú kašu. Maslo vymiešaj s cukrom a vmiešaj vychladnutú kašu a 80 g opražených arašidov. Vychladnutú roládu rozviň, stiahni papier a natri dvoma tretinami plnky. Natretú roládu zviň, potri zvyšnou plnkou a posyp 40 g arašidov.

Kakaovo-šľahačková roláda

Prísady:
5 vajec
100 g práškového cukru
80 g hladkej múky
20 g kakaa

Plnka:
2,5 dl šľahačky
1 lyžičku vanilkového cukru
1 lyžicu práškového cukru

Postup:
Z bielkov ušľahaj tuhý sneh, pridaj práškový cukor. Po jednom pridávaj žĺtky a už nemiešaj príliš dlho. Nakoniec pridaj múku a kakao. Cesto vylej na vymastený a múkou vysypaný plech. Upeč vo vyhriatej rúre. Hotové cesto vyklop a zroluj s utierkou. Vychladnuté potri šľahačkou, ktorú vyšľaháš s vanilkovým a práškovým cukrom, a zroluj.

Kávová roláda

Prísady:
6 vajec
70 g práškového cukru
20 g kakaa
40 g hrubej múky

Krém:
2 vajcia
100 g kryštálového cukru
250 g masla
2 lyžice instantnej kávy

Postup:
Žĺtky vymiešaj s cukrom a kakaom. Z bielkov ušľahaj tuhý sneh a spolu s múkou ho zľahka primiešaj do cesta. Vylej na plech vyložený mastným papierom, rozotri a upeč vo vyhriatej rúre. Upečené cesto daj aj s papierom na vlhkú utierku a zviň do rolády. Roládu nechaj vychladnúť a priprav si krém.
Vajcia s cukrom vyšľahaj nad parou dotuha. Maslo sinstantnou kávou vymiešaj do peny. Vychladnuté vyšľahané vajcia postupne vmiešaj do masla. Vychladnuté cesto oddeľ od papiera, potri krémom a znovu pevne stoč do rolády. Nakoniec posyp práškovým cukrom.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Barborka Barborka | Web | 5. července 2011 v 12:10 | Reagovat

mňamka :D

2 LittLe-Blondie LittLe-Blondie | Web | 5. července 2011 v 12:22 | Reagovat

[1]: Však? a tá čokoládovo- šľahačková :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
kravy-vzadu